Kuulonsuojaimen valintaopas

Optimaalisen turvallisuuden ja suorituskyvyn takaamiseksi on tärkeää valita tarpeisiisi parhaiten sopiva kuulonsuojain. Työympäristön luonne ja melutaso ovat valinnan tärkeimpiä tekijöitä. Sinun on määritettävä melutasot, joille altistut, ja onko sinun kuultava muut mahdolliset äänet, kuten varoitussignaalit.

image

Valintaasi vaikuttaa myös se, onko sinun on käytettävä kypärää tai muuta päähinettä. Ominaisuudet, kuten Bluetooth ja aktiivinen kuuntelu, voivat parantaa sekä tehokkuuttasi että mukavuuttasi työssä.

Melutason määrittäminen

Parhaan suojan saamiseksi sinun on määritettävä melutasot, joille altistut. Joidenkin koneiden ja sähkötyökalujen desibelitasot löytyvät käyttöohjeesta tai ne on ilmoitettu koneen tietotarrassa. Jos käytät esimerkiksi moottorisahaa, jonka äänitaso on 105 dB (A), suositellun tason suojaimen kuvun alla tulisi olla noin 75 dB (A). Tämä tarkoittaa, että tarvitset kuulonsuojaimen, jonka vaimennus on noin SNR 30 dB.

image

Kuulonsuojaintyylit

Hellberg tarjoaa kuulonsuojaimia neljässä eri tyylissä. Tavalliset sankasuojaimet ovat suosituin valintamme. Jos kuulonsuojain on yhdistettävä kypärään, valitse kypäräkiinnitteinen malli. Muista varmistaa, että valitsemasi kypärä on hyväksytty yhdessä valitun kuulonsuojaimen kanssa.

Niille, jotka arvostavat joustavuutta, niskasangat tai taitettavat suojaimet voivat olla oikea valinta. Niskasangalla varustettuja suojaimia voidaan käyttää lippiksien, aurinkosuojahattujen tai kiinnitysaukottomien kypärien kanssa.

Elektroniset ominaisuudet

Joskus passiiviset kuulonsuojaimet riittävät. Jos kuulonsuojaimia on kuitenkin käytettävä pitkiä aikoja, ominaisuudet, kuten Bluetooth ja AM/FM-radio, tekevät työpäivistäsi paljon mukavampia, tehokkaampia ja hauskempia.

Joissakin ympäristöissä suojaukselle asetetaan korkeammat vaatimukset. Jos on tärkeää kuulla varoitussignaalit tai pystyä kommunikoimaan muiden kanssa meluisissa ympäristöissä, suosittelemme valitsemaan elektronisen kuulonsuojaimen, jossa on aktiivinen kuuntelutoiminto ja, tarpeistasi riippuen, kaksisuuntainen viestintätoiminto. Tasoriippuvaiset, aktiivisella kuuntelulla varustetut suojaimet pitävät sinut tietoisena tilanteesta ja suojaavat samalla impulssiääniltä ja ajoittaiselta vaarallisilta melulta. Vastamelupuhemikrofoni on myös erittäin hyödyllinen näissä olosuhteissa.

Kuulonsuojaimen suositeltu vaimennus

Kuulonsuojaimen suositeltu vaimennus

Suojaustason valinta

Jotta sinä ja kuulosi olisitte mahdollisimman hyvin suojattuja, sinun on valittava suojaustaso, joka ei ole liian korkea eikä liian matala. Nämä muistilistat helpottavat valintaasi:

Milloin kannattaa valita alhaisempi suojaustaso

  • Altistusaika on alle 4 tuntia. Suojaustaso perustuu melualtistukseen kahdeksan tunnin työpäivän aikana. Jos altistus on lyhyempi, harkitse alhaisemman suojaustason valitsemista.
  • Sinun on kuultava tärkeät tiedot (kollegoilta, varoitussignaalit jne.). Harkitse alhaisemman suojaustason valitsemista tai käytä tasoriippuvaista kuulonsuojainta.
  • Jos kärsit kuulonalenemasta. Jos kuulosi on heikentynyt, sinulla voi jo olla vaikeuksia ymmärtää puhetta meluisassa ympäristössä. Jos valitset korkeimman vaimennustason kuulonsuojaimet, kommunikointi ja varoitussignaalien kuuleminen voi olla vieläkin vaikeampaa.

Milloin kannattaa valita korkeampi suojaustaso

  • Jos melu on pääasiassa matalataajuista melua, koska matalataajuista melua on vaikeampi estää.
  • Jos joudut käyttämään muita päänsuojaimia, kuten suojalaseja tai kasvomaskeja. Varmista yhdistäessäsi kuulonsuojaimet tämäntyyppisiin laitteisiin, että suorituskyky ei kärsi.
  • Jos lähistöllä on muita melulähteitä.
  • Jos olet epävarma, pyydä lisäohjeita tai valitse suojain, jonka suojaustaso on hieman korkeampi.